top of page
בין אימוץ לאומץ
בשנה האחרונה שמתי לב לחוט מקשר בין רבים
ממטופלי. בעקבות הכרותי עם "משפחתא" התחלתי
ללמוד לעומק את נושא האימוץ ופתאום כל הזמן נפגשת
עם הנושא גם בקליניקה.
אימוץ. העברה של ילד מחסות הוריו הראשונים לחסות
משפחה אחרת וכל זאת בחסות המדינה.
בעיה של ילד או ילדה הופכים להיות פתרון של זוג. הם
נפגשים והופכים למשפחה בתקווה לפתור לכולם את
הבעיה. משום מה בהרבה מקרים שם הבעיות רק מתחילות.
בהתבוננות על נושא האימוץ אנו מתייחסים לשלושה מימדים;
טראומה, הקשרות וזהות.
הפגיעה בשלושת המימדים הללו יוצאת תמונה מורכבת ולעתים גם קשה מאוד.
טראומה - זה שאומץ, עבר ניתוק. עבורו, כתינוק או כילד האם, גם אם אינה טובה דיה היא האם היחידה שהוא מכיר וממנה הוא מנותק וחווה חוסר-אונים. בלתי ניתן לנתק תינוק או ילד מאמו הראשונה בלי שזה יגרום לחוסר אונים, שהרי לתינוק או לילד אין משאבים להתמודד עם מה שקורה לו, הפער הזה בין הכוחות והמשאבים לבין המציאות ומה שקורה בה הוא שמייצר עומס יתר על המערכת. עומס יתר זה מעורר מיידית מערכות השרדותיות במוח אשר מנסות להגן באמצעים המוגבלים הזמינים - הילחם, ברח, קפא, התעלף. עומס יתר זה מוכר לנו גם בשם טראומה.
הקשרות - אנו באים לעולם עם היכולת לעורר באחר צורך להגן עלינו. כאשר מגנים עלינו ומטפלים בנו, אנו נקשרים ומפתחים יחסים ראשוניים עם המטפלים בנו. למעשה קשרים אלו מתחילים להווצר כבר ברחם כשהעובר שומע את קולה של אמו ומזהה אותה כחלק ממנו. כאשר הקשר הראשוני הזה מנותק מסיבה כזאת או אחרת, נפגעת היכולת להקשר. התינוק או הילד אשר מנותק שרוי הרי בחוסר אונים. אין לו גישה להורה והוא נותר נטוש. הוא מאבד מיידית את אמונו בסביבה ועובר למצב של השרדות. כך נפגעת היכולת שלו להקשר לדמויות המטפלות.
זהות - מאיפה באתי? לאן אני הולך? מי יכולתי להיות? השאלות לגבי מה ואיך יכלו להיות חיי אינן מרפות ומקשות על הילד לגבש את זהותו. התסריט האחר לחיים ממשיך להתנגן ברקע ויוצר בילבול.
התמונה שנוצרת כתוצאה מאימוץ היא לעתים קרובות קשה מאוד. הניתוק והטראומה מייצרים תסמינים של תסמונת פוסט טראומטית PTSD. אלו כוללים עוררות יתר של המערכת, מחשבות קטסטרופליות, סיוטים, תוקפנות. יחד עם הקושי להקשר ולחוש בטוח והבילבול בזהות נוצר כאוס. לעתים מתפתחת הפרעת קשב וריכוז, הפרעת אישות ועוד ועוד ועוד.
טיפול אפקטיבי
אז מה עושים? איך אפשר להקל ולהחלים משפחה שמטולטלת על ידי אימוץ?
ראשית נטפל בטראומה. טיפול EMDR מתאים גם לארועים מוקדמים בילדות, בתקופה פרה-ורבלית ואפילו לטראומה רחמית. החלמת הטראומה תייצר הקלה בכל הסימפטומים ונוכל להתפנות ליצירת קשרים ראשוניים משמעותיים ולגיבוש זהות. כל אלו יאפשרו הקלטות טובה יותר של הילד במשפחה ויפחיתו את הקשיים הרבים.
bottom of page